HIV/AIDS
REHBERLER
- HIV/AIDS tanı izlem ve tedavi el kitabı (TR/Sürüm 3.0, 2024)
- Recommendations for the Use of Antiretroviral Drugs During Pregnancy and Interventions to Reduce Perinatal HIV Transmission in the United States (NIH240131)
- EACS guidelines versiyon 12 (Ekim 2023)
- Guidelines for the Prevention and Treatment of Opportunistic Infections in Adults and Adolescents with HIV (CDC/NIH/HIVMA230614)
- Guidelines for the Use of Antiretroviral Agents in Adults and Adolescents with HIV (CDC/NIH/HIVMA230320)
- Preexposure Prophylaxis for the Prevention of HIV Infection in the United States (2021 Update - CDC)
- BHIVA Current Guidelines
- HIV/AIDS tanı izlem ve tedavi el kitabı (TR/Sürüm 2.0, 2021)
- Primary care guidance for persons with HIV (HIVMA/IDSA2020-Up2021)
- Antiretroviral drugs for treatment and prevention of HIV infection in adults (IAS/USA2020)
- Practice bulletin on gynecologic care for women and adolescents with human immunodeficiency virus (ACOG2019)
- Guidelines for the use of antiretroviral agents in adults and adolescents with HIV (DHHS2019)
- Update of recommendations on first- and second-line antiretroviral regimens (WHO2019)
- Consolidated guidelines on HIV testing services (WHO2019)
LİTERATÜR
- New report documents increase in HIV drug resistance to dolutegravir (WHO240305)
- A study of the pharmacokinetics, safety, and efficacy of bictegravir/emtricitabine/tenofovir alafenamide in virologically suppressed pregnant women with HIV (AIDS240101)
- The role of HIV viral suppression in improving individual health and reducing transmission (WHO230722)
- The risk of sexual transmission of HIV in individuals with low-level HIV viraemia: a systematic review (Lancet230722)
- Global health sector strategies on, respectively, HIV, viral hepatitis and sexually transmitted infections for the period 2022-2030 (WHO220718)
- HIV, drugs and the kidney (DC200310)
NOTLAR
- Gebelikte dolutegravir (DTG) için doz ayarlaması önerilmemektedir. DTG'ye ilk trimesterde maruz kalma, nöral tüp defektleri de dahil olmak üzere konjenital anomali riskinde artış ile ilişkilendirilmemiştir (ClinicalInfoHIV240131)
- BIC/TAF/FTC (FDC), gebelikte alternatif başlangıç rejimlerinden biridir. Günde tek hap kullanımı, yüksek direnç bariyeri, gıda gereksinimi olmaması, gebelikte doz ayarlaması gerekmemesi ve güvenlik endişesi (BIC'e ilk trimesterde maruz kalma, konjenital anomali riskinde artış ile ilişkilendirilmemiştir) gözlemlenmemesi, yüksek viral baskılama oranları avantajlarıdır. Dezavantajları; Gebelikte PK ve güvenlilik verileri küçük çalışmalarla sınırlı kalmıştır. İkinci ve üçüncü trimesterde ilaç seviyeleri gebe olmayan veya doğum sonrası hastalara göre daha düşüktür ve gebeliğin ilerleyen dönemlerinde BIC için DTG'ye göre daha fazla azalır. BIC seviyeleri gebelik sırasında EC95'in üzerinde kalmıştır ve bu nedenle viral yükü baskılaması beklenmektedir. İkinci olarak, kilo alımı ile ilişkili olabilir. Üçüncü olarak, BIC, doğum öncesi vitaminler de dahil olmak üzere demir veya kalsiyum içeren herhangi bir preparatla aynı anda yiyeceklerle birlikte alınabilir, ancak aç karnına alındığında bu preparatlardan sonraki 2 saat içinde uygulanmamalıdır. BIC, alüminyum veya magnezyum içeren antiasitlerden en az 2 saat önce veya 6 saat sonra alınabilir (ClinicalInfoHIV240131).